Η προσπάθεια εξασφάλισης ενέργειας μέσα από εναλλακτικές – ανανεώσιμες πηγές, είναι κάτι που εκφράζει τους πάντες ή σχεδόν τους πάντες…Είναι σαφές ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μία τέτοια μορφή. Εκείνα που αμφισβητούνται έντονα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και φυσικά, η χωροθέτησή τους κυρίως στις ορεινές περιοχές.
Δεκάδες τοπικές κοινωνίες, τοπικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες, έχουν ξεσηκωθεί...
για την υπόθεση των ανεμογεννητριών, ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας.
Είδαμε ζωντανές αντιδράσεις σε ορισμένες εκ των οποίων χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ για την καταστολή…
Στα Άγραφα, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα, στη Ναύπακτο, στη Δράμα, στην Τήνο, στη Νάξο, στην Άνδρο, στην Πάρο, στην Αμοργό, στην Εύβοια…, αντιδρά ο κόσμος βλέποντας να παραβιάζεται το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την βίαιη μετατροπή του περιβάλλοντος του τόπου του και μάλιστα με μια μετατροπή καταστροφική σε πάρα πολλά επίπεδα.
Κι όλα αυτά, χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση, χωρίς το Υπουργείο να ακούσει την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αλλά και άλλες παραμέτρους που δεν αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς…
Μια τέτοια ιδιαιτερότητα αναφέρεται από τους κατοίκους των περιοχών Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων.
Mια επιστολή των κατοίκων προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όπου μέσα από αυτήν αναδεικνύεται ένα ζήτημα άγνωστο στους πολλούς, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο…
Διαβάστε την επιστολή που ακολουθεί:
«Προς Αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Αρχηγέ όπως και εσείς γνωρίζετε σχεδιάζεται η επέκταση αιολικών πάρκων σχεδόν σε όλη την Εύβοια.
Τελευταία ο σχεδιασμός προβλέπει περιοχές του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων.Στην περιοχή του Δήμου μας, Διρφύων-Μεσσαπίων- οροσειρά Διρφύος, σχεδιάζεται η τοποθέτηση 59 ανεμογεννητριών 3MW ισχύος, 27 εκ των οποίων θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής του Ξηροβουνίου και του διάσελου της Δίρφυς. Οι ύψους 180 μέτρων ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσουν πέραν της όποιας περιβαλλοντικής καταστροφής έναν αόρατο άκρως επικίνδυνο και απροσπέλαστο εναέριο φράχτη, εμπόδιο στη διέλευση των πολεμικών αεροσκαφών που σχεδόν καθημερινά διέρχονται από το σημείο αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν και αναχαιτίσουν τις έξωθεν απειλές.
Αξιότιμε Αρχηγέ η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θυσιάζει την φύση και το περιβάλλον, ας μην επιτρέψουμε να γίνει εμπόδιο και για την προστασία της χώρας μας,
ας μην επιτρέψουμε την αυτοκαταστροφή μας .
Αξιότιμε Αρχηγέ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που σας δίνει ο νόμος καθώς και σε αυτά των καθηκόντων σας παρακαλούμε να υψώσετε το θεσμικό ανάστημά σας και να σταθείτε εμπόδιο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η εθνική άμυνα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Υ.Γ.
Όταν σχεδόν καθημερινά τα πολεμικά αεροσκάφη διέρχονται πάνω από την περιοχή μας σε ύψος πολλές φορές λίγο πάνω από τις στέγες των σπιτιών μας, οι ευχές μας και οι προσευχές συνοδεύουν προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.
Ας μην υψώσουμε φράχτες και εμπόδια στο δρόμο τους ,ας μην τους κόψουμε τα φτερά τους, αυτά χρειάζονται και όχι αυτά των ανεμογεννητριών…»