Μπορεί στο φετινό Master Chef οι παίκτες να μιλάνε περισσότερο από όσο μαγειρεύουν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη σε ένα ριάλιτι (ακόμη και μαγειρικό).
Ιντριγκα, έρωτας, μίσος και πισώπλατα μαχαιρώματα, σεξιστικά σχόλια -κυρίως από γυναίκες- δίνουν σε καθημερινή βάση τροφή στο Twitter. Το επίπεδο των τριών κριτών αλλά και των καλεσμένων τους σεφ, σώζει όμως την κατάσταση.
Όσοι λοιπόν παρακολουθούν φανατικά «Master chef» -και είναι πάρα πολλοί- έχουν ακούσει πολλάκις για το παστινάκι το οποίο χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι οι παίκτες τουλάχιστον από μια φορά στις δοκιμασίες τους. Οι περισσότεροι ωστόσο δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό το ιδιαίτερο ριζώδες λαχανικό που μοιάζει με το καρότο αλλά και τον μαϊντανό...
Όσοι παρακολουθούν φανατικά «Master chef» έχουν ακούσει πολλάκις για το παστινάκι, που φέτος το έκανε σούπα η Κωνσταντίνα στη διαδικασία αποχώρησης.
Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουν πολλά για αυτό το ιδιαίτερο ριζώδες λαχανικό που μοιάζει με το καρότο αλλά και τον μαϊντανό, είναι όμως πιο λευκό και πιο γλυκό, και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.
Το παστινάκι λοιπόν έχει χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό από την αρχαιότητα και καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους, αν και υπάρχει κάποια σύγχυση στη βιβλιογραφία της εποχής. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως γλυκαντικό πριν από την άφιξη του ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη, ενώ στον Μεσαίωνα το θεωρούσαν και αφροδισιακό. Τον 19ο αιώνα εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1859, μια νέα ποικιλία που ονομάζεται Student», δημιουργήθηκε από τον James Buckman στο Royal Agricultural College της Αγγλίας και αυτή έγινε η κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το παστινάκι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος, που βοηθάει στην αναιμία, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα έμβρυα, αλλά και των καρδιακών παθήσεων, ενώ μπορεί να δράσει προληπτικά στην άνοια και τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Το κάλιο που επίσης περιέχει άφθονο, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αν και σε αντίθεση με τα καρότα, το παστινάκι δεν μας παρέχει βήτα-καροτίνη. Αντίθετα περιέχει αντι-οξειδωτικά, όπως falcarinol, falcarindiol, panaxydiol και methyl-falcarindiol, που έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, γι' αυτό θεωρείται ιδανικό και για την απώλεια βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητά του επίσης σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τρώγεται ακριβώς όπως το καρότο, μπορείτε δηλαδή να το καταναλώσετε ωμό -όχι όμως τα φύλλα του, που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, συν ότι δεν είναι εύγευστα- βραστό, να το κάνετε πουρέ ή σούπα -δίνει μάλιστα στη μαγειρική μια κρεμώδη και πλούσια γεύση- ενώ πολύ καλό είναι και ψητό στο φούρνο ως συνοδευτικό. Σε αντίθεση με το καρότο όμως το παστινάκι μπορεί και να τηγανιστεί, ενώ οι πιο γκουρμέ μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν και κρασί που μοιάζει αρκετά με το κρασί Μαδέρα.
Είναι επίσης πολύ καλό να το χρησιμοποιήσετε σε ζωμούς ενώ μπορείτε να το φάτε και ως συνοδευτικό αντί για πατάτες. Στην Αγγλία και την Αμερική συχνά το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό ψητό και στις χριστουγεννιάτικες συνταγές, ενώ στην Κίνα συναντάται σε αρκετά φάρμακα. Οι Ιταλοί από την άλλη δεν το έχουν εντάξει στην κουζίνα τους, και παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για τη σίτιση των χοίρων.