Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Αιολικά: Πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων θέλει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Πιο ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων στους Δήμους, θέλει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 19 Ιουνίου το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της οδού Αινιάνων στη Λαμία. Η βούλησή της αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σε σχετικό ψήφισμα που θα εκδώσει.

Οι τοποθετήσεις...

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «οι κοινωνίες είναι αντίθετες σε πολλές περιπτώσεις. Όλοι θέλουμε και θεωρούμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δίνουν λύσεις. Καλό είναι όταν λέμε ότι τις θέλουμε, αλλά όχι να τις φορτώνουμε στις πλάτες στον γείτονα. Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και να υπάρχει ένα μέτρο. Πριν παρθεί μια απόφαση, να ακούγονται οι τοπικές κοινωνίες».
Επιπλέον, επισήμανε τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρέπει να έχει η κάθε περιοχή. «Οποιοδήποτε έργο που παράγει πλούτο έχει αντισταθμιστικά για τις τοπικές κοινωνίες, θεσμοθετημένα πλέον. Γνώμη μου είναι ότι μπορούν με μέτρο να συνυπάρξουν οι ανανεώσιμες πηγές με τις κοινωνίες», τόνισε ο κ. Σουλιώτης, ενώ υπογράμμισε πως το κάθε ζήτημα θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση και να μην αποφασιστεί κάποιος γενικός κανόνας που θα διέπει την ΠΕΔ.
Ξεκάθαρα αντίθετος δήλωσε ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. «Δεν θέλουμε καμία ανεμογεννήτρια στον Δήμο μας», είπε. «Στη Δίρφυ υπάρχει φυσικό κάλλος και οικονομία γύρω απ’ το βουνό. Η άποψη όλων μας είναι ξεκάθαρη και δεν μπαίνουμε σε καμία διαπραγμάτευση για ανταποδοτικά», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, πρόκειται να τοποθετηθούν «δώδεκα ανεμόμετρα, εννιά στην περιοχή μας και τρία στα όρια της Χαλκίδας. Θα διαμαρτυρηθούμε και ίσως ξεπεράσουμε τα όρια της νομιμότητας. Τα χωριά μας ζουν απ’ το βουνό και οποιαδήποτε επέμβαση θα επηρεάσει το φυσικό κάλλος», ξεκαθάρισε, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των υπολοίπων στην απόλυτη αντίρρηση όσον αφορά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Απ’ την πλευρά της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, Τζοβάννα Γκόγκου, υπογράμμισε πως «κατακερματίζεται η φύση. Είμαι υπέρ της ανανεώσιμης ενέργειας αρκεί να μην καταστρέφει περιβάλλον» και ζήτησε την αναθεώρηση του χωροταξικού. «Δεν μπορεί να καταστρέψουμε όλα τα βουνά όπου έχουμε αιολική ενέργεια. Από τις 59 ανεμογεννήτριες που έχουμε για χωροθέτηση, πολλές θα μπουν σε δάσος», πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι αντίθετος στην πράσινη ενέργεια. Ο Πρόεδρος μίλησε για μέτρο αλλά αυτό έχει χαθεί ήδη στην Εύβοια. Στα δικαστήρια δύσκολα θα πετύχουμε πολλά. Πρέπει ο ένας στηρίξει τον άλλο και να δοθεί λύση πολιτικά».
«Έχουμε ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες κι η περιοχή μας είναι εξοικειωμένη. Δεν είμαστε ενάντια αναφανδόν αλλά υπάρχουν και όρια», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στον κορεσμό των περιοχών και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Τις αρνητικές συνέπειες που αφήνουν πίσω τους οι ανεμογεννήτριες επισήμανε ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής. Όπως είπε, χρειάζεται ανασχεδιασμός του χωροταξικού και συμφώνησε με τον Πρόεδρο στο να βλέπει ο κάθε Δήμος την περίπτωσή του και να μην υπάρξει οριζόντια απόφαση. Στο τελευταίο σκέλος συμφώνησε και ο Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπετζώνης.

Τι άλλο συζητήθηκε

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σουλιώτης ενημέρωσε το Σώμα για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη και στην οποία ήταν παρών. Όπως είπε, ένα απ’ τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μικρότεροι κυρίως Δήμοι είναι η υποβολή προτάσεων, λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών τους. Ακόμη, μετέφερε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για αλλαγή του νόμου 4412 μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχει επιφέρει, μιας και όπως εξήγησε «θέλουμε ευέλικτα εργαλεία για να είμαστε αποτελεσματικοί».
Για ομηρία των Δήμων και εμπαιγμό από πλευράς Υπουργείου Εργασίας έκανε λόγο η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, σχετικά με το Κοινωφελές Πρόγραμμα. Όπως είπε, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει το πράσινο φως και δεν ξέρω γιατί δεν βγαίνει τον αέρα. Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας και περιμέναμε να πάρουμε προσωπικό με οκτάμηνα. Από τις 218 θέσεις ορισμένου χρόνου που εγκρίναμε, οι 105 αφορούν μόνο στον τομέα της καθαριότητας. Τι νόημα έχει να τους πάρουμε τον Σεπτέμβρη και τον χειμώνα;», αναρωτήθηκε προς τον Πρόεδρο, ζητώντας του να βάλει πλάτη. Ο κ. Σουλιώτης απάντησε πως μέσα στον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τον Αύγουστο θα υπάρχουν οι προσλήψεις.
Συνάντηση με τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα επιδιώξει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, μετά από πρόταση του Γιώργου Ψαθά, κάτι για το οποίο θα επιληφθεί ο Δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές.