Στη θητεία του πρώην Αντιδημάρχου Ληλαντίων κ. Γιώργου Γιογιού έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη της οικίας Παπαφράγκα στο πρόγραμμα LEADER. Μετά από αρκετές συναντήσεις με τους υπευθύνους της ΕΡΤ, κατάφερε να παραχωρηθεί και το το αρχείο της ΕΡΤ για τον Γεραμάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο. Έτσι υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της οικίας Παπαφράγκα.
Χαμηλών τόνων ο πρώην Αντιδήμαρχος, το μόνο που θέλει είναι η πραγματοποίηση, του Πολιτιστικού Χώρου για τον Γεραμάνη.
Η οικία Παπαφράγκα, στο Βασιλικό, είναι ένας δημοτικός χώρος, ο οποίος σηματοδοτεί πολλά για την ανάδειξη της παλαιάς πλατείας του Βασιλικού αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής .
Το ακίνητο αυτό είναι το πρώτο ακίνητο που αγοράστηκε στο κέντρο του παλαιού Βασιλικού από τον τότε δήμαρχο Χρήστο Καρυστινό. Ήταν ένα μικρό βήμα προς την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, ώστε μια μεγάλη προσωπικότητα του Βασιλικού, ο ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ (μιας και η τότε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αυτό έλεγε ), να δώσει ξανά ζωή σε αυτό το ιστορικό σημείο του τόπου μας, με το έργο του .
Όμως μόνο η αγορά ενός ακίνητου από το Δήμο, όπως φάνηκε, μιας και 15 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα εκεί, δεν σηματοδοτεί κάτι από μόνη της. Η χρήση του είναι αυτή που θα δώσει ζωή στο κτίριο ή θα το κάνει ακόμη έναν απλό δημοτικό χώρο .
Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από αυτήν την απόφαση μιας και η οικία εντάσσεται στο πρόγραμμα LEADER και αφού ολοκληρωθούν και επικαιροποιηθούν κάποιες μελέτες θα αναπαλαιωθεί . Και ενώ όπως προανέφερα το τότε Δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει την απόφαση για αγορά του ακίνητου για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου που θα αξιοποιήσει το αρχείο του Πάνου Γεραμάνη, αργότερα διατυπώθηκαν και άλλες απόψεις .
Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου, το οποίο θα φιλοξενήσει εκθέματα μεγάλης σημασίας από το παλαιό Βασιλικό. Σίγουρα η αναγκαιότητα της ευρέσεως ενός χώρου που θα φιλοξενήσει και αυτά τα εκθέματα είναι πολύ σημαντική και σίγουρα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ένας χώρος λαϊκού πολιτισμού, που θα βασίζεται στο αρχείο του Πάνου Γεραμάνη, το οποίο καταγράφει την ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού και αποτελείται από συνεντεύξεις μεγάλων τραγουδιστών, χιλιάδες δίσκων και φωτογραφικών ντοκουμέντων και πολλά άλλα γεγονότα του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Χρειάστηκε επίπονη προσπάθεια από τον Δήμο και την κ. Γεραμάνη για να παραχωρηθεί και το αρχείο των εκπομπών του από την ΕΡΤ, αλλά τελικά απέδωσε καρπούς και ένας από αυτούς ήταν να μας προσεγγίσουν και άλλοι συλλέκτες οι οποίοι θα αφήσουν το αρχείο τους σε ένα τέτοιο χώρο.
Μετά από διαβουλεύσεις με διαφόρους ειδικούς καταλήξαμε ότι σκοπός του Κέντρου θα είναι η έρευνα με βάση το υπάρχον υλικό από ειδικούς ερευνητές, η επαφή του με το ενδιαφερόμενο κοινό και η χρησιμοποίησή του προς επιβοήθηση σχετικών εκδηλώσεων καλλιτεχνικού και εν γένει πνευματικού χαρακτήρα. Σκοπός του επίσης είναι η ανάπτυξη δράσεων, εκδηλώσεων, και σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ιδρύματα λαϊκής παράδοσης, φεστιβάλ κλπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται ως μέσα για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού:
Η δημιουργία σύγχρονης μονάδας τεκμηρίωσης για ζητήματα σχετικά με την λαϊκή μουσική παράδοση με δυνατότητα σύνδεσης της με εθνικά και διεθνή δίκτυα πληροφοριών, όπως και η λειτουργία σχετικής ιστοσελίδας.
Η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την καταγραφή και τη μελέτη της λαϊκής μουσικής παράδοσης.
Η οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη λαϊκή μουσική παράδοση
Η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων, μελετών και εντύπων σχετικών με την προαγωγή της λαϊκής Ελληνικής μουσικής.
Η έκδοση κείμενων, περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων, λευκωμάτων, εγχειριδίων, ημερολογίων, ψηφιακών και κάθε άλλου ηλεκτρονικού μέσου, το οποίο μπορεί να προσεγγίσει το κοινό και να προάγει το λαϊκό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό.
Η συνεργασία και επικοινωνία με όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της μουσικής παιδείας στα σχολεία και τη μετάδοση της μουσικής παράδοσης στις νεώτερες γενιές.
Η συνεργασία με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της πολιτιστικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού προς επίτευξη των πολιτιστικών σκοπών του.
Η οργάνωση πολιτιστικών ανταλλαγών και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και εξωτερικό με φορείς αναλόγων σκοπών.
Αντλήσαμε εμπειρία και από το μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τη νέα τεχνολογία με πολύ σύγχρονο εξοπλισμό και καταλήξαμε ότι κι εδώ, στον δικό μας τόπο, θα δημιουργηθεί μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού, με δραστηριότητες πανελλήνιας εμβέλειας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο – Μουσείο πουθενά στην Ελλάδα.
Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να υπάρχει χώρος θερινού κινηματογράφου, όπου θα μπορούν να γίνονται προβολές και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ. Αυτό θα δώσει στην περιοχή νέα πνοή κι έτσι η παλιά πλατεία του Βασιλικού, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα της και τη μαγεία των παλαιών κτιρίων θα πάρει και πάλι ζωή.
Γι’ αυτό λοιπόν καλώ όλους τους φορείς να είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Ο Πάνος Γεραμάνης, μέσα από το έργο του και την συμβολή του στην ανάδειξη του Λαϊκού Πολιτισμού, έμεινε στην ιστορία. Όσο υπάρχει Ελλάδα, ο κόσμος θα συνεχίσει να ζει με το Λαϊκό Τραγούδι και να μαθαίνει την ιστορία του. Είναι κρίμα λοιπόν αυτό να μην γίνεται στη γενέτειρα του Πάνου Γεραμάνη, που το ερεύνησε και το ανέδειξε μοναδικά και το άφησε σπουδαία κληρονομιά στο χωριό του, το Βασιλικό Χαλκίδας.