Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η συνταγή της ημέρας : Κυπριακά κουπέπια


Ντολμαδάκια στην ελληνική διάλεκτο αλλά στην Κύπρο τα λένε κουπέπια..Υπέροχο, νόστιμο που αρέσει σε όλους..
 60 με 80 λεπτά

Υλικά

1 κιλό κιμά χοιρινό
  1. 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
  2. Μαϊντανό φρέσκο
  3. 1 κουτί Χυμό με ντομάτες ψιλοκομμένες
  4. 1 κ.σ. Αλάτι
  5. 1 κ.γ. Πιπέρι
  6. Χυμό λεμόνι
  7. Μερικές χούφτες Ρύζι Καρολίνα ή Γλασέ
  8. 2/3 ποτήρι Λάδι
  9. 1 ποτήρι Νερό
  10. 1 κ.σ. Δυόσμο ξηρό
  11. 1 πακέτο Αμπελόφυλλα (αν έχουμε φρέσκα αλλιώς κατεψυγμένα)
  12. 2 μεγάλα Κρεμμύδια
  13. 2 ντομάτες κόκκινες σφιχτές
  14. 3 Πιπεριές χρωματιστές

  15. Εκτέλεση
  1. Βάζουμε στο τηγάνι μας το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Μόλις κοκκινίσει ρίχνουμε τον χυμό και αφήνουμε να γίνει ένα μείγμα ομοιόμορφο. Μετά ρίχνουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ρύζι και τα αφήνουμε για 2 λεπτά και το σβήνουμε(δεν ψήνουμε το ρύζι)
    Κυπριακά κουπέπια φωτογραφία βήματος 1
  2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τα φύλλα και για εύκολο ξεφλούδισμα. Παίρνω πλαστικό σακουλάκι αδιαφανές και το βάζω στο microwave για 2 με 3 λεπτά να βράσουν για να είναι εύκολο στο άνοιγμα τους. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές (βλέπε φώτο) και με το μαχαίρι μας κόβουμε τις ίνες και βγάζουμε τα σποράκια. Το ίδιο κάνουμε και με τις ντομάτες.. Προτιμούμε όμως οι ντομάτες μας να είναι σφιχτουλικες για να μην λιώσουν στο ψήσιμο
    Κυπριακά κουπέπια φωτογραφία βήματος 2Κυπριακά κουπέπια φωτογραφία βήματος 2
  3. Βράζουμε νερό και ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα μας μέσα με λίγο λεμόνι για να μείνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι που να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε να φύγει το νερό
  4. Πως τυλίγουμε τα κουπέπια μας.. Παίρνουμε ένα φύλλο το ανοίγουμε (οι ίνες του φύλλου να είναι στην πλευρά που θα βάλουμε την γέμιση) βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση στην μέση παίρνουμε το πάνω φύλλο και κλείνουμε μετά διπλώνουμε την δεξιά και μετά την αριστερή πλευρά του φύλλου και τυλίγουμε
    Κυπριακά κουπέπια φωτογραφία βήματος 4
  5. Μόλις τελειώσουμε τα κουπέπια γεμίζουμε τα κρεμμύδια τις ντομάτες και τις πιπεριές..βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο της κατσαρόλας του ατμού και μετά φύλλα για να μην κολλήσουν τα κουπέπια μας. Βάζουμε πρώτα τα κουπέπια και από πάνω τις πιπεριές και τα κρεμμύδια για να μην λιώσουν. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και τα βάζουμε στην φωτιά. Μόλις ξεκινήσουν και κοχλάζουν κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 20 λεπτά.. Τα αφήνουμε να τραβήξουν τα υγρά τους και σερβίρουμε με ξινό γιαούρτι