Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Δελτίο τύπου κόμματος Πειρατών Ελλάδας: Γιατί το κόμμα Πειρατών έχει ήδη νικήσει



Ανακοινώνονται  σήμερα  από κρατικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα, προτάσεις για εμβόλιο και φάρμακα  εναντίον της επιδημίας  του κορονοϊού χωρίς πατέντες και πνευματικά δικαιώματα, για ελεύθερη χρήση από τους πολίτες , ώστε να ανήκουν στη σφαίρα των δημοσίων αγαθών. 

Ως κόμμα Πειρατών Ελλάδας αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί το βλέπουμε ως νίκη μας, εφόσον οι θέσεις μας ...υιοθετούνται έστω και καθυστερημένα και λέγονται δημοσίως πράγματα που υποστηρίζουμε πάνω από μία δεκαετία! 

Είναι προφανές βεβαίως, ότι όλα αυτά προτείνονται  από την ασφυκτική πίεση που θα ασκηθεί στις οικονομικά αδύναμες χώρες από τους πολυεθνικούς κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας - και όχι μόνο, κάτι που γινόταν στο παρελθόν και θα γίνεται και στο μέλλον, αν δεν κινητοποιηθούμε όλοι μας.

Αλλά αυτό δεν είναι η μόνο νίκη του κόμματος Πειρατών.

Πρόσφατα, με τις δυνάμεις μας, τόσο σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται κόμματα Πειρατών όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Πειρατές Ευρωβουλευτές μας, αλλά και τη γενική κατακραυγή των πολιτών, ακτιβιστών, ομάδων και συλλογικοτήτων, καταφέραμε να αναθεωρηθεί και να μην εφαρμοσθεί καθ' ολοκληρία η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για για "δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά”.

Ειδικά τα άρθρα 11 & 13  αυτής της Οδηγίας  είναι καταστροφικά και αποτελούν την ταφόπλακα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και την απαρχή της γενικευμένης λογοκρισίας.

Επίσης, θυμίζουμε ότι το 2012 και αργότερα, αποτρέψαμε με πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τις συνθήκες ACTA Ι και ACTA II καθώς και τις οδηγίες για τα "φίλτρα δημοσιεύσεων" (upload filters).

Αυτές οι νίκες του κόμματος Πειρατών έρχονται εξ' αιτίας των συνθηκών και των καταστάσεων, αλλά και από την αδυναμία των παλιομοδίτικων πολιτικών να τις αντιληφθούν.

Για παράδειγμα, κάποια πράγματα γίνονται υποχρεωτικά στη χώρα μας λόγω της "κατάστασης εξαίρεσης" που επιβλήθηκε με αφορμή της εξάπλωση του κορονοϊού: Ψηφιακή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψηφιακές συναλλαγές με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εμβόλια χωρίς πατέντες, κλπ.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε τους παλιομοδίτικους πολιτικούς και κόμματα να αντιγράφουν "κουτσά - στραβά" τον πυρήνα των πολιτικών θέσεων του Πειρατικού κινήματος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν στα στρατόπεδα τους τους ψηφοφόρους που αναζητούν σύγχρονες ιδέες και απόψεις.

Όμως οι άνεργοι οδηγούνται από μόνοι τους σε αιτήματα όπως το Βασικό Εισόδημα, οι χρήστες του ίντερνετ απαιτούν από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων τους και του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακόμα, πολιτικοί και δικαστές, όλο και περισσότερο συμφωνούν ότι το να απαγορεύσεις την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να επιβάλλεις λογοκρισία, είναι αφύσικο, απαράδεκτο και αδικαιολόγητο και αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. 

Το κόμμα Πειρατών στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε χώρα όπου υπάρχουν κόμματα Πειρατών, όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει στον πυρήνα των βασικών θέσεων και αρχών του την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες. 
 
 Και αυτές οι βασικές θέσεις υπάρχουν από το 2006 οπότε και ιδρύθηκε το πρώτο κόμμα Πειρατών στη Σουηδία. 
 
Στην Ελλάδα το κόμμα Πειρατών δημιουργήθηκε το 2011 και από τότε αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, προφανώς γιατί έρχεται σε αντίθεση με το κατεστημένο και το μονοπώλιο της βιομηχανίας των πνευματικών δικαιωμάτων (όχι μόνο στα φάρμακα). 
 
 Στη "μετά τον κορονοϊό εποχή", τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν και θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για θεμελιώδη προτάγματα, όπως, μεταξύ άλλων, το Βασικό εισόδημα αλλά και το Μέγιστο εισόδημα, την ενδυνάμωση του συστήματος της Δημόσιας υγείας, τη διαφάνεια του κράτους και την προστασία της ιδιωτικής ζωής μας, την τροποποίηση των διαδικασιών διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινών αγαθών, όπως το διαδίκτυο.

Οι θέσεις αυτές διασπείρονται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, τόσο στις νεότερες όσο και τις παλαιότερες γενιές και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι της πολιτικής ατζέντας.

Το κόμμα Πειρατών προσκαλεί όσα κόμματα το επιθυμούν να τις αντιγράψουν, γιατί “οι καλές ιδέες γεννήθηκαν για να αντιγράφονται”. 

Με αυτές τις ιδέες και το πρόγραμμα έχουμε συναγωνιστεί στις εκλογές στη χώρα μας από το 2012.

Ο κόσμος αλλάζει και οι παλιομοδίτικοι πολιτικοί θα αδυνατούν να κατανοήσουν αυτή την αλλαγή όσο διατηρούν τις τετριμμένες και παρωχημένες θέσεις τους.

Τέλος, αναφέρουμε ότι προχθές οι Πειρατές Ευρωβουλευτές καταψήφισαν ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί τους φορείς εκμετάλλευσης των κοινωνικών δικτύων να σταματήσουν ενεργά την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους. Τα φίλτρα μεταφόρτωσης που χρησιμοποιούνται από το Facebook και άλλες πλατφόρμες, αποτελούν θεμελιώδη απειλή για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Η απαίτηση για τέτοια λογοκρισία είναι απολύτως απαράδεκτη, ειδικά σε μια στιγμή που οι ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες είναι απαραίτητες, εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία την τρέχουσα κατάσταση.

"Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτήν την πανδημία και αυτήν την κατάσταση κρίσης για να επιδιώξουν τον μακροπρόθεσμο στόχο τους, να κάνουν τους ανθρώπους να σιωπήσουν. Μόλις πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους ενάντια στα φίλτρα μεταφόρτωσης. Τώρα, όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι παλιές ιδέες για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης επιστρέφουν. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε το COVID-19. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες. Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και προώθηση αξιόπιστων πηγών, αντί να απαιτούμε αυτοματοποιημένα μέτρα για τα κοινωνικά μέσα, τα οποία είναι τεχνολογικά αναξιόπιστα, επειδή καταστέλλουν επίσης νόμιμες βασικές πληροφορίες", δήλωσε ο Marcel Kolaja, Τσέχος Πειρατής Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σας ευχαριστούμε,

Πειρατές στη Χαλκίδα