Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ : Συνέδριο ηγεσίας (;) και πολιτικής επιβίωσης – Οι δελφίνοι και το δίλημμα ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΠΑΣΟΚ


Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν το κόμμα πιο ευάλωτο στις πιέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Βαρύ κλίμα και φόβοι για περαιτέρω απαξίωση επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ξαφνική απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου μέσα στον Δεκέμβριο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής υπερασπίζεται τις επιλογές της, λέγοντας πως
υλοποιεί την εντολή των 220.000 πολιτών που την εξέλεξαν και αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις -όπως σαφώς έκανε την Παρασκευή στην ομιλία της στην ΚΟΕΣ- όχι ως πολιτικές αλλά ως προσωπικές, με σαφή πρόθεση και να τις ενοχοποιήσει.
Η μία ανάγνωση είναι ότι εφόσον το Συνέδριο θα γίνει κανονικά και με τους όρους της κ. Γεννηματά και εφόσον ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε ο Παύλος Γερουλάνος σήκωσαν το γάντι, δεν έθεσαν δηλαδή θέμα εκλογής, η επίδειξη δύναμης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής πέτυχε τον σκοπό της.
Η άλλη ανάγνωση -και μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα- είναι ότι η επίδειξη δύναμης από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει μικρή σημασία και ακόμα μικρότερη διάρκεια και ότι με την απόφασή της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, για δύο λόγους:
› Πρώτον, ενίσχυσε τις αντιδράσεις εναντίον της στο εσωτερικό του κόμματος με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να δει για πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπό της. Αιφνιδιασμένη και ανοργάνωτη προς το παρόν, όπως αποδείχθηκε, αλλά αμφισβήτηση.
› Δεύτερον, κάνει το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση το Κίνημα Αλλαγής, που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται ως το νέο έναντι του παλιού, περισσότερο ευάλωτο στις πιέσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που παίζουν καλά το παιχνίδι των δύο πόλων που μεταξύ τους «σκοτώνονται», αλλά με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν και ενισχύουν το νέο διπολικό σύστημα στην πολιτική ζωή.
Οπως αποφασίστηκε «διά βοής» και παρά τις αντιδράσεις, το Συνέδριο θα γίνει κανονικά πριν από τη συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, σύνεδροι δεν θα εκλεγούν, παρά θα συμμετάσχουν σ’ αυτό όσοι είχαν εκλεγεί σύνεδροι του ΚΙΝ.ΑΛ. τον Μάρτιο του 2017 αλλά και εκείνοι που μετείχαν στο Συνέδριο του 2015 και δεν μετείχαν στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το 2017.
Η κ. Γεννηματά παρατείνει τη θητεία της στο «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και με την τροποποίηση του καταστατικού -για την οποία, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπήρξαν αντιδράσεις- και έτσι αποτρέπει τη διαρχία, αφού θα είναι μέχρι το 2021 πρόεδρος και του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.
Το ερώτημα πλέον είναι αν το Συνέδριο που θα γίνει θα είναι συνέδριο ρήξης ή συνέδριο επίσημου τέλους του ΠΑΣΟΚ.
Είναι βέβαιο ότι τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να αναμετρηθούν με την κ. Γεννηματά. Μπορεί να μη σήκωσαν το γάντι της ηγεσίας, αμφισβήτησαν ωστόσο ευθέως τις επιλογές της κ. Γεννηματά. Μένει να φανεί εάν θα σηκώσουν το γάντι στο Συνέδριο, αν και με την απόφαση της ΚΟΕΣ να μην εκλεγούν σύνεδροι, το σώμα του Συνεδρίου παραμένει στην πλειοψηφία του στον έλεγχο της ηγεσίας. Και δεν είναι μόνοι τους.
Στόχος της κ. Γεννηματά είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛ. έναντι του ΠΑΣΟΚ και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκλείψει και ο «ομοσπονδιακός» του χαρακτήρας που πολλές φορές εκπέμπει εικόνα κόμματος-Βαβέλ.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής φέρεται να θεωρεί ότι μόνο μέσα από το «τέλος του δυϊσμού» θα μπορέσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντίπαλοί της ωστόσο θεωρούν ότι με την αποδυνάμωση ή το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ το έργο του κ. Τσίπρα -αλλά και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης κοιτά προς το Κέντρο- για «απορρόφηση» των δυνάμεων και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και εγκαθίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως νέας ισχυρής δύναμης της σοσιαλδημοκρατίας θα γίνει πιο εύκολο.
Τους ίδιους προβληματισμούς με τον κ. Ανδρουλάκη φέρονται να μοιράζονται πολλά στελέχη, ανάμεσά τους και βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Χαρά Κεφαλίδου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ η πλειοψηφία των 19 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να στηρίζει την κ. Γεννηματά.
Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος έχει και εκείνος αρκετούς υποστηρικτές που πιστεύουν ότι το brand «ΠΑΣΟΚ» είναι πιο ισχυρό από το brand «Κίνημα Αλλαγής», τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και κατηγορούν την ηγεσία πως με τις αποφάσεις της μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα-σφραγίδα.