Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας σε Βαρθολομαίο: Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης, όχι μόνο της κρίσης

Τσίπρας σε Βαρθολομαίο: Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης, όχι μόνο της κρίσης

Πατριάρχης: Εύχομαι να δικαιώσετε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων - Ο Παναγιότατος συναντήθηκε και με τον ΠτΔ στον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την πίστη τους στον διάλογο ως τον μόνο δρόμο για τη γεφύρωση των διαφορών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διαλογική συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τη συνάντηση τους ως ευκαιρία για να συγχαρεί τον κ. Τσίπρα και από κοντά για την επανεκλογή του, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, και να του ευχηθεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου «αλλά και προσωπικώς, σαν παλιοί γνώριμοι που είμαστε, "καλή επιτυχία" στο πολύ δύσκολο έργο σας, την ευθύνη που αναλάβατε και πάλι με την εντολή του ελληνικού λαού».

«Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες οι προσευχές της μητρός Εκκλησίας θα είναι μαζί σας για την επιτυχία του έργου σας, για την ευημερία του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ευχήθηκε επιπλέον στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «όλα τα καλά του Θεού», για να προσθέσει: «Για να δικαιώσετε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων που σας ετίμησαν με την ψήφο τους και όλων των Ελλήνων γενικώς, των οποίων είστε ο πρωθυπουργός».

Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, «επιπλέον», όπως είπε, «διότι είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για τον διαθρησκευτικό διάλογο, όχι μόνο στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε οικουμενική κλίμακα».

Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «ο μόνος δρόμος για να γεφυρώνονται οι διαφορές είναι ο δρόμος του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βιώνουμε μια περίοδο πολύ μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, δυστυχώς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον τριών επάλληλων κύκλων κρίσης: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που δεν έχει σιγάσει ακόμα. Η προσφυγική κρίση, όπου αποδέκτες των ρευμάτων είμαστε εμείς, ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά νησιά «που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, δείχνουν στάση ανθρωπιάς και φιλοξενιάς». Τρίτος κύκλος είναι η κρίση της αποσταθεροποίησης, της αστάθειας, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή.

«Πιστεύουμε θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα όμως και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως «η Ελλάδα δεν θέλουμε να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης, όχι μόνο μέρος της κρίσης αλλά και μέρος της λύσης». «Γι' αυτό», συμπλήρωσε, «προσβλέπουμε και προσδοκούμε και στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που με την οικουμενική του οπτική έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει τις θέσεις εκείνες που εμπεριέχουν τον ανθρωπισμό, την αξία του διαλόγου, θέσεις που συμμεριζόμαστε, ενστερνιζόμαστε και θα υποστηρίξουμε κι εμείς σε όλα τα διεθνή φόρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, τόνισε ότι «ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε στον διάλογο, ότι τα προβλήματα είτε μέσα στην Εκκλησία είτε μέσα στην κοινωνία και μεταξύ των κρατών, λύνονται με τον διάλογο, όχι με τα όπλα».
Στήριξη Παυλόπουλου σε Βαρθολομαίο για το άνοιγμα της Χάλκης

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η Θεολογική Σχολή αποτελεί σύμβολο που αφορά το Έθνος και την Ορθοδοξία και επισήμανε πως ο ίδιος γνωρίζει τους δεσμούς που έχει ο ίδιος ο Πατριάρχης με τη Σχολή, καθώς, όπως είπε υπήρξε το λίκνο, από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του και τον ενέπνευσε για να φθάσει εδώ που έφθασε.

«Ως "βοηθοί εκπληρώσεως" αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την Ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που Σας υποδέχομαι και Εσάς και την ακολουθία σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ως «θέμα που μας καίει» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Είπε, δε, πως θεωρεί αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστεί για 44 χρόνια.

«Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες», τόνισε ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα τονίζοντας πως «η Ορθοδοξία μπορεί να αποτρέψει το δράμα που ζούμε ιδίως στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο». Αμέσως μετά συμπλήρωσε πως θεωρεί «αδιανόητο στον 21 αιώνα ιδίως η Δύση να δέχεται τις εστίες πολέμου που υπάρχουν στις μέρες μας, το φαινόμενο της προσφυγιάς, και των αθώων ψυχών των παιδιών εκείνων που πνίγονται στη Μεσόγειο, τη θάλασσα του φωτός και της ειρήνης».

Κάλεσε τον Πατριάρχη μέσα από τον ρόλο του να αναδείξει το γεγονός ότι «η Ορθοδοξία μπορεί να εγγυηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της περιοχής μας». Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη δραστηριότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα οικολογικά θέματα της εποχής μας.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Παναγιότατε, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας σας υποδέχομαι ως τον επικεφαλής της ορθοδοξίας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές, όχι μόνο για τον λαό το έθνος μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μην ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία της οποίας είστε επικεφαλής, είναι σήμερα η θρησκεία εκείνη που μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος. Και εκείνη που μπορεί να αποτρέψει το δράμα που ζούμε, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Μέσα από την πραότητα και την αγάπη μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, να αναδείξει τον άνθρωπο, την αξία του και την αξιοπρέπειά του. Γιατί είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα ιδίως η Δύση να ανέχεται τις εστίες πολέμου που υπάρχουν σήμερα και αυτό το φαινόμενο της προσφυγιάς και των αθώων ψυχών που πνίγονται στη μεσόγειο. Τη θάλασσα του φωτός και της ειρήνης. Εσείς μπορείτε μέσα από τον ρόλο σας να αναδείξετε ότι η Ορθοδοξία μπορεί να ηγηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος και της περιοχής μας. Επίσης θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που έχετε κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία φαινόμενα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο και πόσο δίκιο είχατε όλα αυτά τα χρόνια να ξυπνήσετε συνειδήσεις. Εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας να  ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας στη όλη προσπάθεια που κάνετε για το Πατριαρχείο και κυρίως για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπήρξε το λίκνο από το οποίο ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία Σας και που Σας ενέπνευσε να φτάσετε εδώ που φτάσατε».