Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : Πεντανόστιμο γιουβέτσι με χταπόδι

Πεντανόστιμο γιουβέτσι με χταπόδι

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1.800γρ.) βρασμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια κριθαράκι ψιλό
  • 2 ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι σπιτική ντομάτα
  • 1/3 φλιτζανιού ούζο
  • 8 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 2 φλιτζάνια ζωμό από το χταπόδι
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών KNORR
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • Λίγα κλαράκια μαϊντανό και άνηθο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνετε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζετε με το καπάκι της. Αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό.
Αφαιρείτε το δόντι και κόβετε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβετε την κουκούλα στη μέση, την πλένετε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβετε. Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο.
Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί από το λάδι. Προσθέτετε το χταπόδι, φέρνετε μια - δύο βόλτες και σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό του χταποδιού, τη σάλτσα, την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, τον άνηθο και τη ντομάτα. Βάζετε στο φαγητό το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.