Σε κλίμα εμφανούς αμηχανίας πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου τηςΆνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχαν στοΒερολίνο.
Το διπλό «όχι» της Καγκελαρίου σε γερμανικές αποζημιώσεις και ενίσχυση της ρευστότητας, έδειξε τη σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο στα συνεχή αιτήματα της Ελλάδας. Παράλληλα,
πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο των θεσμών, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων λαμβάνονται από το Eurogroup και όχι από τη Γερμανία. Η κυρία Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά:Εκπροσωπώ ένα κράτος από τα 19 του ευρώ. Οι αποφάσεις για τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που παίρνει το Eurogroup, αφού δουν την αποτίμηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ και να διασφαλίσω κάτι σχετικά με τη ρευστότητα.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έβαλε στο τραπέζι τα καυτά θέματα του σκανδάλου της Siemens, υπενθυμίζοντας έτσι τη διαφθορά των γερμανικών εταιριών, καθώς και των γερμανικών αποζημιώσεων, έκανε ένα βήμα πίσω: Παραδεχόμενος ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι... Και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ένα εθνικό μείγμα μεταρρυθμίσεων.
Σε ερώτηση για το εάν θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε κατάσχεση του ινστιτούτου Γκαίτε είπε:
Δεν υπάρχει κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανκού δημοσίου. Ακούστηκε πολύ το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και η ιδέα να σταματήσουμε την τόσο σημαντική και σπουδαία δραστηριότητα του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.Η ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν είναι υλική διεκδίκηση. Δεν το συσχετίζουμε με τη παρούσα συζητήση για την κρίση. αλλά είναι ένα διμερές ζήτημα, ξεχωριστό, που για εμάς έχει ηθική αξία.
«Φέρτε μας σαφή οικονομικά στοιχεία»
Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για συγκεκριμενοποίηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος. Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ θερμές και ουσιαστικές τις επαφές με τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα του ευρώ, αλλά διμερούς ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, τόνισε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον έλληνα Πρωθυπουργό βρέθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, δηλαδή ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα κριθεί από τους θεσμούς. «Η Γερμανία δεν θα πει αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup και οι μεταρρυθμίσεις θα κριθούν από τους θεσμούς» ξεκαθάρισε.
Υπογράμμισε, ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένο προϋπολογισμο, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία. Θέλαμε να ακούσουμε απο την ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει να υλοποιήσει κάποια προγράμματα ή όχι τόνισε η κυρία Μέρκελ, παραπέμποντας και στην task force.
Γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens από τον Αλέξη Τσίπρα
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και το θέμα της ζημίας που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο το σκάνδαλο της Siemens.
Πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές του παρελθόντος. Το θέμα του κατοχικού δανείουκαι των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι υλική διεκδίκηση, είναι πρωτίστως ηθικό θέμα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δύο κράτη να δουλέψουν από κοινού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κράτησε και επιχειρεί να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, όπως είπε.
«Μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των δικαστικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κατέρριψε το μύθο του success story, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. Χαρακτηριστικά τόνισε:
Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και τον χρόνο της, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story.Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, δημιούργησε απαραδεκτη ανεργία στους νέους κοντά στο 60%. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, ενώ αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, τονίοζντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τρόπος πέρα από τον διάλογο, για να γεφυρωθούν διαφορές, όπου υπάρχουν. «Όπως και η ίδια (σ.σ. Μέρκελ) μου είπε στο τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα «είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, παρά να μιλάει ο ένας για τον άλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ωστόσο, προχώρησε και σε μια δεύτερη παραδοχή που απευθυνόταν στο εσωτερικό της Ελλάδας:
Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς, εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση και, δυστυχώς, τα πέντε τελευταία χρόνια δεν βοήθησαν.Η αναποτελεσματικότητα του Κράτους παραμένει, η διαφθορά παραμένει. Αν αυτές οι δυο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι, όχι να γρκεμίσουμε τα θετικά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κυρία Μέρκελ, γόνιμη, τουλάχιστον ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές.
«Κοινός τόπος πρέπει να είναι στο εξής ότι αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής με διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα: ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά της Ελλάδας».
Μέρκελ: Λήξαν το θέμα των αποζημιώσεων
«Η Γερμανία θεωρεί ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθάρισε ηΆνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συζητηθεί μελλοντικά το πρόβλημα της στάσης που τηρήθηκε στην κατοχή:
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιες ηταν οι συνθήκες, τη στάση που τήρησε το γερμανικό κατοχικό καθεστώς και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα, αλλά η Γερμανία έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος της στάσης της στην κατοχή. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα μελλοντικά.
Τσίπρας: Άδικο το δημοσίευμα του Spiegel
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του με το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειχνε την Άνγκελα Μέρκελ, παρέα με ναζί, στο βράχο της Ακπρόπολης.
«Η εμπειρία μου από τη συζήτηση με την κ. Μέρκελ είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων. Ενδεχομένως προς τα έξω να δίνεται μια διαφορετική εικόνα και αυτό είναι, επίσης, κάτι που δημιουργεί στερεότυπα» τόνισε. Και συμπλήρωσε:
Είδα κι εγώ το πρωτοσέλιδο του Spiegel, είναι εξαιρετικά άδικο και για την Καγκελάριο και για τη Γερμανία, τον γερμανικό λαό,
να υφίσταται τέτοια επίθεση ή να δημιουργούνται υπόνοιες ότι έχει οποιαδήποτε σχέση η σημερινή δημοκρατική Γερμανία με την εκείνη του Γ' Ράιχ, που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα.
«Όταν ένα τέτοιο σκίτσο βγήκε και σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος στην Ελλάδαέβαλα τις φωνές» συμπλήρωσε.
Θερμή υποδοχή και ξενάγηση στην Καγκελαρία
Κατά την είσοδό τους στο κτίριο της Καγκελαρίας, ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζητούσαν χαμογελαστοί.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στη γερμανική Καγκελαρία, όπου μετέβη για την κρίσιμη συνάντηση με τη γερμανίδα ομόλογό του. Όπως μεταδίδει η Bild ο κ. Τσίπρας έχει τη μικρότερη δυνατή συνοδεία και ασφάλεια που προβλέπει το πρωτόκολλο.
Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ προσδίδουν στη συνάντηση των δύο ηγετών, χαρακτήρα τελικής αναμέτρησης για να γεφυρωθεί η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων, προσδοκώντας στην πολιτική εύνοια, που θα οδηγήσει στην έγκριση από το Eurogroup. Η συνάντηση, ωστόσο, γίνεται στον απόηχο της αποκάλυψης των Financial Times, επιστολής του έλληνα Πρωθυπουργού προς την κυρία Μέρκελ, στην οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή δανείων ή μισθών και συντάξεων, εάν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας.