Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Οι Βρυξέλλες πιέζουν -Αγώνας δρόμου για να «κλείσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Οι Βρυξέλλες πιέζουν -Αγώνας δρόμου για να «κλείσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ένα «καυτό» δεκαήμερο με πολλά...μέτωπα ανοικτά έχει μπροστά της η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, με τις εργασίες του οικονομικού επιτελείου να εντείνονται ώστε η λίστα των μεταρρυθμίσεων προς τους «θεσμούς» να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup πλήρως κοστολογημένη.
Ο ρόλος του Γιούνκερ για την επιστροφή του 1,2 δισ.

Το χεράκι του πήγε να βάλει πάλι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο επικεφαλής της Κομισιόν, όντας προβληματισμένος από τις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν και τις πιθανότητες ατυχήματος.
Ωστόσο, η έμπνευση του Ζ.Κ. Γιούνκερ να τεθεί ζήτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, ως παρακαμπτήριος των στριφνών διαδικασιών αξιολόγησης, βρήκε τοίχο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αποτελούν το Δ.Σ. του EFSF, «πάγωσαν» με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα, επικαλούμενοι νομοτεχνικά προβλήματα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, ο επικεφαλής της Κομισιόν είναι σε διαρκώς ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλ. Τσίπρα και οι δηλώσεις που έκανε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία εντάσσονται στην προσπάθεια αφενός καλλιέργειας κατάλληλου κλίματος που θα υποβοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και αφετέρου παρότρυνσης της Αθήνας να παραδώσει εγκαίρως μια πειστική λίστα μέτρων.
Ωστόσο, η αρνητική αντίδραση των υπουργών Οικονομικών στο αίτημα για το 1,2 δισ. ευρώ και πολύ περισσότερο η ψυχρή απάντηση του γερμανικού υπουργείου δείχνουν ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεν διστάζουν να εκφράσουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Αθήνα θα παρουσιάσει εγκαίρως μια πειστική λίστα μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψει να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για την αποδέσμευση έστω του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, που συμπεριλαμβάνονται στην εκκρεμή δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
 Ειδικότερα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, και ενώ οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας παραμένουν ασφυκτικές, θα πρέπει:
• Να συνομολογήσει το Brussels Group μία συμφωνία που θα επικυρωθεί από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
• Το πακέτο μεταρρυθμίσεων να πάρει το «πράσινο φως» και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους βουλευτές να καλούνται εκ των πραγμάτων να στηρίξουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των «μέτρων».
«Πρώτα τα νομοσχέδια, μετά η συζήτηση για τη συμφωνία»
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με τους εταίρους θα έρθει σε πολύ σύντομο διάστημα προς συζήτηση (και όχι προς ψήφιση) στη Βουλή, προκειμένου άπαντες να ενημερωθούν για τις ενέργειες που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, κυβερνητική πηγή εξηγεί στο iefimerida.gr πως σε ό,τι αφορά στο θέμα της ημερομηνίας, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του νομοθετικού έργου, υπενθυμίζοντας πως τις επόμενες μέρες κατατίθενται τα νομοσχέδια τόσο για την ΕΡΤ όσο και για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Τα «αγκάθια»
Και μπορεί κοινή πεποίθηση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία πήγε καλά, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας παραδέχονται «ότι βρισκόμαστε οριακά με τη μύτη έξω από το νερό», καθώς «οι δανειστές θέλουν σκληρή λιτότητα».
Έχοντας πάρει ήδη μια πρώτη «γεύση» από το περίγραμμα της λίστας, επιφυλάσσονται, αν και περιμένουν μια πλήρη εικόνα για να διατυπώσουν συνολική άποψη. Σε πρώτη φάση όμως, κάποιες από τις ανησυχίες τους συνοψίζονται στα εξής:
• ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Παρότι φαίνεται πως μία σημαντική μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών έχει εναντιωθεί σε αυτές, επιστρατεύεται ο όρος «στρατηγικές συμπράξεις», διαβεβαιώνοντας ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση φορέων.
• ΦΠΑ: Μετά και τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία μίλησε για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το εάν και πώς ακριβώς θα αποτυπώνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων το συγκεκριμένο μέτρο.
• ΕΝΦΙΑ: Η προοπτική της… παράτασής του έστω και για μερικούς μήνες ταράζει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι θυμίζουν πως η κατάργησή του ήταν «αιχμή» του προεκλογικού προγράμματος

Ερχεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Τις επόμενες ώρες, πάντως, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα των επαφών του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, αλλά και να γίνει το απαραίτητο «μασάζ» στα κομματικά στελέχη.