Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Focaccia ολικής με ελιές και δεντρολίβανο

Η Focaccia είναι παρόμοια με τη δική μας τη Λαγάνα

Focaccia ολικής με ελιές και δεντρολίβανο
Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 2 - Εύκολη
Υλικά
Για 4-6 άτομα
2-1/4 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
2 φλιτζάνια νερό
4-1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
1-1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δεντρολίβανο
ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι ή αλάτι χοντρό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι νερό. Ρίχνετε το αλεύρι ολικής σε ένα μεγάλο μπολ . Προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύετε μαζί με 1-1/2 φλιτζάνι νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια απλή και σφιχτή ζύμη.
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για λίγα λεπτά , προσθέτοντας αλεύρι ολικής και ζυμώνετε για 8 λεπτά μέχρι να γίνει μια απαλή και λεία ζύμη.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με μια πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διαπλαστεί το μέγεθος τη, για περίπου 1 ώρα. Ρίχνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μαζί με τις ελιές και το δεντρολίβανο.
Ανοίγετε τη ζύμη και πιέστε τη σε ένα ταψί 15 x 11 εκ. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη για περίπου 45 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ραντίστε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε ελιές και δεντρολίβανο στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζετε με αλάτι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 20 έως 25 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό.