Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Σαουδική Αραβία: Σαν κοινό θνητό έθαψαν τον βασιλιά Αμπντάλα



Τηρώντας τις ασκητικές παραδόσεις της Σαουδικής Αραβίας, η σορός του βασιλιά Αμπντουλάχ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία του κόσμου, μεταφέρθηκε τυλιγμένη σε ένα απλό σάβανο σε ένα λιτό τάφο, στο κοιμητήριο του Ριάντ όπου αναπαύονται πολλοί από τους υπηκόους του.

Το ουαχαβιτικό σουνιτικό Ισλάμ που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία θεωρεί αμάρτημα που προσεγγίζει την ειδωλολατρία τις φανταχτερές επιδείξεις πένθους.
Στη χώρα δεν κηρύχθηκε κάποια επίσημη περίοδος πένθους και οι σημαίες σε όλο το βασίλειο δεν κυμάτιζαν μεσίστιες. Μολονότι ο Αμπντουλάχ ήταν δημοφιλής στους υπηκόους του, δεν υπήρξαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών στους δρόμους για να θρηνήσουν την απώλειά.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες σήμερα ήταν κλειστές λόγω της αργίας της Παρασκευής και θα ξανανοίξουν κανονικά την Κυριακή, πρώτη ημέρα της εβδομάδας για τους μουσουλμάνους.
Ενώ η απογευματινή προσευχή, πριν από την κηδεία, τελέστηκε ενώπιον ηγετικών προσωπικοτήτων -σαουδαράβων πριγκίπων, πανίσχυρων ιερωμένων και πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών- η σορός του βασιλιά μεταφέρθηκε στο τζαμί με ασθενοφόρο. Πέρασε ανάμεσα στο πλήθος πάνω σε ένα απλό φορείο, τοποθετήθηκε μπροστά στους πιστούς που προσεύχονταν και κατόπιν οι άρρενες συγγενείς του τον μετέφεραν στο νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκε, χωρίς καμία άλλη τελετή.
Παρά τον πλούτο του, σε σύγκριση με την πολυτελή ζωή που διήγαν πολλά από τα αδέρφια και τα ανίψια του, ο Αμπντουλάχ ζούσε λιτά και μάλιστα προτιμούσε να κατασκηνώνει στην έρημο για τις διακοπές του αντί να απολαμβάνει τις ανέσεις κάποιου μεγάρου στη Μεσόγειο. Όταν ανέλαβε την εξουσία περιέκοψε μάλιστα και κάποια από τα βασιλικά έξοδα των συγγενών του, διατάζοντας τους πρίγκιπες να πληρώνουν μόνοι τους το λογαριασμό του τηλεφώνου τους και να κλείνουν εκ των προτέρων θέσεις στον εθνικό αερομεταφορέα. Λέγεται πάντως ότι στα ταξίδια του επιζητούσε την πολυτέλεια που θα περίμενε κανείς από τον απόλυτο μονάρχη της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου. Ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του 2006 ανέφερε ότι ζήτησε προσωπικά από έναν Αμερικανό απεσταλμένο να εξοπλιστεί το αεροσκάφος του, ένα Μπόινγκ 747, με τα ίδια συστήματα ασφαλείας που διέθετε και το προεδρικό αεροσκάφος του φίλου του, του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Οι προκάτοχοι του Αμπντουλάχ και τα ετεροθαλή αδέλφια του που πέθαναν πριν από εκείνον έχουν επίσης ενταφιαστεί σε τάφους χωρίς διακριτικά στο κοιμητήριο αλ Αούντ ή σε άλλα κοιμητήρια σε άλλες πόλεις του βασιλείου.
Πάντως, στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν πολλά «μνημεία» που θα θυμίζουν στους υπηκόους του τον Αμπντουλάχ και το έργο του: το όνομά του φέρουν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στην Τζέντα, ένα ταμείο χορήγησης υποτροφιών, ένα νοσοκομειακό συγκρότημα στη Μέκκα, η κρατική υπηρεσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια λεωφόρος στο Ριάντ.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Nawaz Sharif

Ο πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir 

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί 

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Μαχλάμπ